Acasă Blog

CIOFF TINERET

Viitorul nostru este succesul vostru!

Dacă ai între 15 și 20 de ani și faci parte dintr-un ansamblu de dansuri populare recunoscut de CIOFF alăturate nouă în organizația de tineret care promovează valorile tradiționale, muzica și dansul folcloric prin schimburi culturale internaționale. Singurul organism recunoscut de UNESCO care se ocupă de difuzarea folclorului la scară globală.

Inscriete acum : bit.ly/2DRFmNt

Află mai multe informații despre tinerii CIOFF din toată lumea si despre organizația noastră la nivel mondial.

Contact CIOFF Youth

Adresse Email principale:youth@cioff.org
Forum :http://www.cioffjeune.fr

Afla mai multe aici!

CIOFF ROMANIA 2024

În data de 3 decembrie 2024, în cadrul Conferinței Naționale CIOFF România, a fost ales noul Comitet Executiv al organizației pentru următorul mandat 2024 – 2028.

Cu bucurie vă anunțăm componența noii conduceri:

Președinte: Adrian FRENȚESCU

Vicepreședinte: Ioan COCIAN

Secretar General: Stefan COMAN

Trezorier: Ciprian DAVID

🌟 De asemenea, suntem bucuroși să anunțăm că familia CIOFF România s-a mărit! Au primit certificarea de membru CIOFF următoarele ansambluri: 🔹 Ansamblul „Vatra de Dor” 🔹 Ansamblul „Lugojana” 🔹 Ansamblul „Floarea Barcăului”

In procedura de admitere au intratin procedura de admitere Ansamblul Folcloric Doina Bărăganiului, Ansamblul Codrii Neamțului.

Le urăm bun venit în familia noastră și succes în activitatea de promovare și conservare a folclorului tradițional!

S-au supus la vot și s-au aprobat în unanimitate următoarele cotizații:
  • Festivaluri: 1500 lei
  • Ansambluri: 1200 lei

Mulțumim tuturor membrilor pentru prezență și implicare!

#CIOFFRomania #Folclor #Traditii #Romania #CIOFF #PatrimoniuCultural #DansPopular

Credit foto: Alex Sala

Congresul Mondial CIOFF din Sofia

Delegația României, reprezentată de Ioan Cocian (Reprezentant CNES și Membru al Consiliului) și Adrian Frentescu (Delegat Național) ,a participat activ la întâlnirea Sectorului Central și Nord European și la Congresul Mondial al CIOFF.

Principalele puncte discutate:

O nouă structură organizatorică CIOFF care va fi votată în Adunarea Generală

Modificări în structura de membership și taxele aferente

Reorganizarea calendarului întâlnirilor mondiale începând cu 2026

Propuneri pentru premiile „Meritorious Service Awards”

În cadrul discuțiilor, delegația României s-a poziționat ferm împotriva propunerii de schimbare a siglei CIOFF, subliniind că logo-ul actual este deja puternic recunoscut și promovat la nivel mondial. Această poziție a fost susținută și de majoritatea membrilor prezenți, care au arătat că o astfel de schimbare ar fi nu doar costisitoare, dar ar putea afecta și identitatea vizuală bine consolidată a organizației.

Ne bucurăm să anunțăm că organizația CIOFF continuă să se dezvolte și să se adapteze la noile provocări, menținând vie misiunea de păstrare și promovare a folclorului autentic la nivel mondial.

Următoarea întâlnire a sectorului va avea loc în Cehia, la Strazinice, în perioada 21-25 mai 2025.

#CIOFF#FolklorRomanesc#Sofia2024#PatrimoniuCultural#TraditiiPopulare#Romania

Alegeri CIOFF ROMÂNIA

În cadrul viitorului Congres Național CIOFF din Timișoara 2024 / com. Giroc, 2- 4 Decembrie 2024 se vor organiza alegeri pentru desemnarea noilor membri ai Comitetului Executiv CIOFF România. Aceasta este o oportunitate importantă de a contribui activ la direcția și dezvoltarea organizației noastre.

Cei care doresc să-și depună candidatura sunt rugați să trimită aplicația conform regulamentului în vigoare.


Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este cu 15 zile înainte de data Congresului Național, iar acestea vor fi trimise pe emailul asociației.

Pentru a consulta regulamentul complet privind procesul de candidatură, vă invităm să accesați adresa

Ansamblul Folcloric Profesionist „Busuiocul”

Vlase Liliana-Maria
ANSAMBLUL FOLCLORIC PROFESIONIST „BUSUIOCUL” 
       Strada Ion Ghelu Destelnica, nr. 6A, Bacău                                                                                      
e-mail:ansbusuiocul@yahoo.com


TELEFON:
+40 234 523 357

Ansamblul Folcloric Profesionist „Busuiocul” al Consiliului Județean Bacău este una dintre cele mai prestigioase instituții de promovare a folclorului românesc, cu o istorie îndelungată și o contribuție semnificativă la cultivarea și conservarea tradițiilor populare.

Fondat în anul 1973 de către regretatul maestru coregraf Petre Vlase, ansamblul și-a început activitatea sub îndrumarea unor maeștri de renume în domeniul folclorului, adunând în jurul său talente remarcabile și pasionate de arta populară. De-a lungul anilor, ansamblul a evoluat și s-a dezvoltat continuu, aducând în prim plan cele mai autentice și captivante elemente ale folclorului românesc.

Cu o echipă dedicată și talentată de dansatori, solişti și instrumentiști, ansamblul a cucerit inimile publicului prin spectacole de excepție, atât în țară, cât și în străinătate. Repertoriul său bogat cuprinde dansuri tradiționale din diverse zone ale României, cântece populare autentice și momente artistice ce reflectă diversitatea culturală a țării. Ansamblul şi-a cuprins în programele sale cele mai valoroase creaţii din zestrea folclorică a satelor străbătute de râurile Bistriţa, Tazlău, Trotuş şi Şiret. Au fost adunate în spectacole cântece de dragoste şi dor, piese instrumentale cu o largă gamă de ritmuri şi tempouri, de la „hora” lină, până la „bătutele” şi „corăgheştile” rapide, specifice acestor locuri.

An de an, instituția organizează adevărate regale folclorice cum ar fi: Festivalul Naţional de Folclor „Ion Drăgoi”, Festivalul Naţional de Coregrafie şi Folclor „Petre Vlase”, „Alaiul Datinilor şi Obiceiurilor de iarnă” dar şi numeroase spectacole tematice.

Dintr-o altă perspectivă, în cadrul instituției se confecționează numeroase obiecte vestimentare tradiționale, Atelierul de creație fiind unul dintre cele mai solicitate centre de producție din zona Moldovei.

Astăzi, Ansamblul Profesionist „Busuiocul” continuă să fie un ambasador al folclorului românesc, participând la festivaluri naționale și internaționale, organizând spectacole de anvergură și promovând valorile autentice ale tradițiilor noastre. Prin pasiunea și profesionalismul său, ansamblul își propune să păstreze vie flacăra folclorului pentru generațiile viitoare și să contribuie la transmiterea moștenirii culturale românești.

În prezent, instituția deține un număr de 28 de dansatori îndrumați de către coregrafii Gheorghe Vlase şi Robert Costrovanu, 18 de instrumentiști conduşi de către dirijorul Victor Coman, dar şi soliste de seamă ale folclorului băcăuan, Paula Florescu, Georgiana Păduraru şi Gabriela Comăneci, fiind cu toții sub conducerea managerului Liliana Maria Vlase, ansamblu care se bucură de toată susținerea Consiliului Județean Bacău.

CIOFF România la sedinta Sectorului Central si Nord European CIOFF 9-13 mai Tallin Estonia

Participarea României la ședința Sectorului Central și Nord European al CIOFF în perioada 9-13 mai în Tallinn, Estonia, a fost un moment de reprezentare culturală și de îmbogățire a schimburilor interculturale. Delegația României a adus în această reuniune o mozaică vibrantă a tradițiilor și artei populare, reflectând bogăția și diversitatea patrimoniului cultural al țării.

Participarea României la această ședință a reprezentat un angajament în continuare în promovarea și conservarea diversității culturale și în întărirea legăturilor de prietenie și înțelegere între popoare.

Delegat Președinte de Sector CIOFF Central și Nord Europeean – Ioan Cocian

Festivalul Inimilor 2024

„Festivalul Inimilor” a ajuns la cea de-a 33-a ediție și, ca în fiecare an, folclorul mondial este sărbătorit în Banat alături de mai multe ansambluri venite din toate colțurile lumii. Astfel, în perioada 3 – 7 iulieartiști din 13 țăride pe patru continente, vor susține spectacole în mai multe locații din Timișoara, punând în valoare tradițiile și obiceiurile țărilor de unde vin.

Festivalul Internațional de Folclor Buzău „Plaiurile Mioriței”

Începând cu anul 2014, Consiliul Județean Buzău și Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău organizează în perioada 25 – 28 iulie 2023 Festivalul Internațional de Folclor Buzău – „Plaiurile Mioriței”, festivalul fiind la ediția               a VIII-a în calendarul CIOFF.

Dorim să creăm o adevărată sărbătoare a folclorului de pretutindeni, scopul Festivalului nostru este acela de a aduna oameni – mesageri ai folclorului din țară și străinătate, să împărtășim această bucurie cu oameni din toată lumea, să facem ca prietenia, bucuria și iubirea să trăiască pentru totdeauna.

Având o organizare dinamică și eficientă, Festivalul de la Buzău își propune să îndepărteze orice frontieră, invitând ansambluri din mai multe țări ale lumii.

Ansamblurile participante:

Bulgaria Ansamblul Folcloric „Zornitsa”

Columbia –   Compañia Artística „Creadanza” Narino

Croația – Ansamblul Folcloric „Jedinstvo”

Grecia – Ansamblul Folcloric „Anthimos Argyropoylos”

Serbia – Ansamblul Folcloric „Dido” Becej

Slovacia – Ansamblul Folcloric „Devin”

România – Ansamblul Folcloric „Doina Bărăganului”

România  – Ansamblul Folcloric „Plaiurile Mioriței”

Ansamblul Folcloric ,,Floarea Barcăului”

Victor Sergiu DUCA
ANSAMBLUL FOLCLORIC ,,FLOAREA BARCAULUI”
       415300 - Marghita,  jud. Bihor,                                 	
       Bartok Bela,  nr30,                                                                                      
e-mail:ansamblulfloareabarcaului@yahoo.com
telefon : +40753431040

Ansamblul Folcloric „Floarea Barcăului a luat naștere în anul 2015, iar în tot acest timp a participat la numeroase spectacole și festivaluri, atât în județ, cât și în țară, dar și internațional, obținând rezultate deosebite, printre care putem aminti:

– Locul I și premiul de onoare al juriului la Festivalul județean Obiceiuri și tradiții de la Beiuș 2016,

– Locul II la Festivalul național Cântec joc și voie bună de la Moneasa,

– Locul II la Festivalul național ,,Joc și cântec în Ardeal” de la Târgul Mureș 2016

– Laureați ai Galei Vetre Folclorice Bihor 2016,

– Trofeului Festivalului județean de Obiceiuri și Tradiții de la Beiuș 2018

– Trofeul „Festivalului de obiceiuri și tradiții de Craciun și Anul Nou” de la Oradea 2018

– Locul I la Festivalul internațional de dans ,,Dans România Open” Costinești 2021

– Trofeul Festivalului Național ,,Florile primăverii” de la Oradea 2022

– Invitații la Festivalul Vinului, Festivalul Mustului, Festivalul Palincii, Festivalul Viorii cu goarnă, Targul meșterilor populari, Targul de la Vama sării, Targul de fete de pe Muntele Gaina organizate de Centrul Judetean de Cultură si multe alte spectacole si programe desfasurate la diferite petreceri private si evenimente importante.

            Din anul 2021 activează pe lângă Casa de Cultură Marghita la conducerea căreia se află coregraful și coordonatorul ansamblului.

            Are în componența sa peste 50 de membrii cu vărste cuprinse între 14-23 de ani, care se implică activ în a duce mai departe tradiția și obiceiurile culese și montate de-a lungul timpului.

            Corpul de dansatori este format din zece perechi de dansatori și soliști vocali, alături de orchestra „Doina Crișurilor” condusă de Dl. Profesor Adrian MIESCU.

Repertoriu coregrafic al

Ansamblului Folcloric ,,Floarea Barcăului”

https://www.facebook.com/floareabarcaului/videos/6250859194972315

  • Suită de dansuri de pe Valea Someșului (Bistrița)

https://www.facebook.com/floareabarcaului/videos/1188106238577035

  • Învârtită de Oaș

https://www.facebook.com/floareabarcaului/videos/761343225269485

  • Dans specific Țigănesc
  • Suită de dansuri din Moldova

De asemenea obiceiuri și tradiții:

  • Obicei de Nuntă
  • Obiceiuri și tradiții pentru Sărbătorile de Iarnă:

– Colinda Feciorilor

– Viflaimul

– Capra / Turca

– Plugușorul

Congresul Național CIOFF® – BUZIAȘ 2023

Asociația CIOFF® ROMÂNIA – International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Art are plăcerea să vă invite la Congresul Național CIOFF® – BUZIAȘ 2023 pe tema CIOFF calendarul Festivalurilor Internaționale 2023 – 2024 ce va avea loc în Buziaș, jud. Timiș, în data de  27 – 28  februarie 2023, începând cu orele 11:00, în cadrul complexului balnear Phoenix,  Hotel Parc, Strada Avram Iancu nr. 12,Buziaș, Jud. Timiș, România, 305100.

„Festivalul Peștișorul de Aur” și Ansamblului Artistic „Baladele Deltei” Tulcea sub semnul întrebări la început de an?

Stefan Coman membru marcant al Consiliului Internațional de Organizare a Festivalurilor Internaționale (CIOFF) secțiunea din România încă de la înființarea acesteia în România in 1991 iar Festivalul Peștișorul de Aur este recunoscut la nivel mondial ca un festival de înaltă ținută unde se promovează dansul, muzica si tradițiile folclorice romanești autentice.

Suntem surprinși de decizia autorităților locale care pune în pericol organizarea în acest an a prestigiosului festival unde și anul acesta si-au anunțat participarea formații internaționale de pe mai multe continente.

Atragem atenția, că prin astfel de politici neconcordante aceste evenimente din calendarul Consiliul Internațional al Organizațiilor de Festivaluri Folclorice și Arte Populare, partener oficial al UNESCO, sunt puse în fața unor mari provocări existențiale.

Facem apel la autoritățile locale pentru a îmbunătăți politicile culturale pentru că acest eveniment să poată face față provocărilor vremurilor actuale.

Secțiunea CIOFF România
Adrian Frențescu
Președinte