AcasăAnsambluriAnsamblul folcloric "Doina Timișului"

Ansamblul folcloric „Doina Timișului”

Contact

Ansamblul folcloric "Doina Timisului"
Bv. Regele Carol I, Nr. 9
300180 Timisoara
România

Marius Ursu – Coreographer
Tel. +40.256.496.711
Fax. +40.256.496.710
mariusursu91@yahoo.com

Chiar si cel mai agitat dintre orase si mai ales cel mai supus tumultului modern, a pastrat nostalgia baladelor traversând poienile, a dansurilor din luminisuri sau din inima satului. Tinerii din timisoara pastreaza în suflete melodiile stravechi si revenind adesea în satele strabunilor din Banat au decis sa recreeze pe scena imaginea acestei bucurii.

Si iata cum în 1959 a luat fiinta „Doina Timisului”, ansamblu care reuneste studenti de la aproape toate facultatile din Centrul Universitar din Timisoara, ansamblu care s-a facut foarte repede cunoscut pentru ca si-a luat drept scop sa aduca omagiu extrem de variatei culturi traditionale. Înalt tinuta a spectacolelor prezentate, autenticitatea cântecelor si a dansurilor, a traditiilor si costumelor, aduse pe scena cu mare arta, au adus în putin timp acestei formatii un mare renume atât în tara cît si în strainatate.

Partea coregrafica a spectacolelor se îmbina armonios cu cea muzicala, fiind constituita pe aceleasi coordonate ca ale unui mozaic reprezentativ pentru toate zonele tarii. Partea muzicala a spectacolelor este sustinuta de o formatie orchestrala formata din viori, clarinete, taragot, acordeon, contrabas, chitara, saxofon si instrumente care redau culoarea specifica muzicii populare românesti: fluier, drâmba, ocarina, caval. În spectacolele ansamblului nostru sunt puse în valoare vechi melodii pe cale de disparitie, diverse melodii de ritualuri, foarte melodioase, cu ritmuri variate, antrenante, adesea sincopate si de asemenea melodii create si intrate recent în circulatie, melodii care exprima optimismul si bucuria de a trai care caracterizeaza sufletul poporului nostru. Repertoriul orchestrei, a interpretilor si solistilor instrumentisti cuprinde melodii din toate zonele tarii: de la doina din Banat la brâul din Muntenia, de la hora din Moldova la învârtita din Transilvania, care constituie un amplu mozaic, reprezentativ si pitoresc al melosului popular românesc.

Banatul e situat în sud vestul României. Frumusetea sa este data de relieful armonios, de muntii acoperiti de paduri bogate în vânat, de dealurile înveselite de vii, de câmpiile cu grâu, aurite de soare. Râurile au strabatut vai pitoresti, Timisul traverseaza tumultos întreaga zona, împrumutându.si numele ansamblului nostru.

Bega cu malurile sale rasfata Timisoara, capitala acestei provincii traditionale. Orasul primului tramvai, al iluminarii electrice si primul oras liber dupa caderea dictaturii în 1989, este numit si „orasul rozelor” pentru ca acestea înfloresc si îmbalsameaza parcurile si strazile, din luna mai pâna în octombrie.

În acest decor s-au trezit sperantele si au luat nastere timpuri noi…

Articolul precedent
Articolul următor

Populare Acum

Comentarii Recente